Om På egna ben

På egna ben


Om På egna ben

På Egna Ben, som funnits sedan 1990, består av tio deltagare med intellektuell funktionsnedsättning. Man har under årens lopp haft ett omfattande samarbete med och influerats av många professionella svenska musiker, men även musiker från andra delar av världen. Gruppen har uppträtt på många olika scener i Stockholm med omnejd, bl.a. Kulturhuset vid Sergels Torg m.fl. kulturhus, Nalen, Fylkingen och olika museer.


 

I enkla, gemensamma danser sker ett möte i rytmerna, som utvecklar trygghet och gemenskap. Ur den erfarenheten växer lusten, viljan och modet fram att skapa en egen solodans, på egna ben.


 

Verksamheten syftar till att ta tillvara vars och ens resurser, kreativa förmåga, med särskild fokus på dans. Man vill verka som förebilder, visa möjligheter, inspirera…


Med den utåtriktade verksamheten vill gruppen påverka attityder hos allmänheten. Att öka delaktigheten i samhället är ett övergripande mål.

 

På Egna Bens dansare är: Josefin Jacobsson, Lisa Skårman, Anette Nord, Susanne Andersson, Pablo de Acha, Santiago Angulo Rubio, Shayan Parvaneh, Göran Utas, Filip Wikström och Sofia Wittmark.


Konstnärlig ledning

Yolanda Bothén


Yolanda är förutom inom dansens värld utbildad i nutida konst och konstteori. Till vardags är hon lärare i estetisk verksamhet vid Scengymnasiet/S:t Eriks. Ljussättning som konstnärligt instrument är hennes specialintresse och något som hon önskar utveckla tillsammans med dansgruppen. Även hennes intresse och erfarenhet av kontaktimprovisation – som hon delat med Ann-Charlotte Brobjer – gör att hon står nära ett sådant sätt att leda dansen.

Yolanda var verksam inom scenkonst  i Barcelona till 2000. I sverige har hon samarbetat med musikerna Christer Bothén, Kristine Scholz, m.fl. (Fylkingen, 2006) med Sara Gebran i Ex:changing Memories of Movement på Modernadansteatern (September 2007) . En serie öppna labb med några dansare och musikern Christer Bothén resulterade i en föreställning på Fylkingen 16/6-09.


Läs mer om Yolanda på hennes hemsida.Agneta Sgouridis


Agneta håller yogakurser i Meditativ Kundalini och Frigörande dans på Folkkulturcentrum förutom sin insats på Kafefolkis. Hon är väl förtrogen med dansgruppen och det tillvägagångsätt Ann-Charlotte Brobjer tillämpat. Detta vill hon kunna omsätta med gruppen  tillsammans med Yolanda och ibland ensam som dansledare.

Bakgrund

Ann-Charlotte Brobjer


Den konstnärliga ledaren som sedan 1990 låtit dansgruppen På Egna Ben växa fram med en alldeles egen stil ihop med levande musik kom att lämna jordelivet under våren 2009 strax efter gruppens föreställning på Fylkingen. Trots detta abrupta avbrott har gruppen kunnat fortsätta sin verksamhet under senvåren och del av hösten med hjälp av tillfälliga krafter.


Gruppens konstnärliga ledare är idag Yolanda Bothén och Agneta Sgouridis.

Copyright  ©  All Rights Reserved